PUC: Posa’t un Conte

De totes les idees que fins ara ens han enviat al mail, crec que aquesta és la més completa! De la mà de Pep Ferrero us presente una nova forma de treballar els contes “PUC: Posa’t un Conte.

Obrim “La màgia del bosc”! from Puc-Pac on Vimeo.

Llegint les paraules de Pep, podeu fer-se una idea del que és el material:

En total hi ha 5 PACS, els anomenem, PUC PACs en la terminologia PUC. Cadascun d’ell està adreçat a treballar uns valors específics en profunditat, però des d’una perspectiva globalitzadora, ja que a l’educació infantil totes les àrees estan interrelacionades i per exemple, mentre parlem dels colors… també podem estar parlant d’estats d’ànim, o dels objectes i animals relacionats amb aquests colors.

Els 5 PUC PACs formen una espècie d’univers o ecosistema complementari. En aquest link s’explica més o menys bé:

http://www.puc-pac.com/ecosistema-imaginari/

I llavors, el conte de cada PUC PAC és com un eix vertebrador que ajuda a donar sentit a una història, on hi ha uns personatges protagonistes que es veuen sotmesos a situacions emocionals concretes:

– Per exemple, en el cas del “Pacte del foc”: arriba un dia que, a causa de l’enveja que té un cuiner del gran foc que té el ferrer, el foc es desmadra i acaba per causar un incendi enorme. Finalment, tots els personatges arriben a un acord amb el foc. Es necessiten els uns als altres, però amb unes normes de convivència. I per això arriben al “Pacte del foc”.

Vaja, que hi ha situacions estrambòtiques, personatges ambivalents (el cas del foc que pot ser bó o roín segons el cas), personatges que canvien d’identitat… i tot per provocar una reflexió en els xiquets.

Les disfresses el que permeten és, a partir del joc simbòlic, fer que els xiquets visquen les emocions positives o negatives dels personatges però amb una miqueta de distància i així aprendre a gestionar les pròpies emocions: és a dir, entendre que totes les persones tenen sentiments compartits i que cal conèixer-los per saber com controlar-los o deixar-los anar segons el cas.

Després, cada PUC PAC té 10 làmines: 6 làmines que permeten explicar el conte (i treballar-lo làmina a làmina, observant els personatges, les seues accions i sentiments) i 4 làmines que posen en dubte els arquetips: i que ajuden a crear nous camins de treball amb els xiquets de l’aula.

També s’inclou una guia pedagògica, on hi ha propostes d’activitats per estimular la imaginació dels professors a l’hora de posar en pràctica el PUC: no és una guia exhaustivísima, sinò un punt de partida que dóna idees per treure-li suc al material.

I també, un CD amb música: hi ha un tema original per a cada PUC amb lletra i música, relacionat amb els valors del PAC en qüestió, i després la música deconstruïda perquè siga més fàcil explicar als xiquets com es fa la música…

Si encara no sabeu molt bé com aplicar tot açò a la pràctica, als següents vídeos (que m’he permés el luxe d’agarrar de la web del PUC) podeu vore el resum de dues sessions:

Sessió PUC amb nenes i nens de P3 i P4 from Puc-Pac on Vimeo.
Sessió PUC amb nenes i nens de P5 from Puc-Pac on Vimeo.

La veritat és que a mi, com a professional, m’encantaria tindre aquest material a la meua aula. I a vosaltres? Què us sembla?


4 thoughts on “PUC: Posa’t un Conte”

 • Dóna, estaria molt bé que te'l regalaren, no? jejejeje. Supose que s'ha de comprar. Entra a la web (a l'apartat de contacte) i pregunta que has de fer per aconseguir el material. De totes formes aprofite el comentari per dir-li al Pep, si el llegeix, que ens explique com demanar-lo.

 • Hola!!
  Estrella l'ha encertat: per demanar-lo cal entrar a l'apartat de "Contacte" de http://www.puc-pac.com i registrar-se. Aleshores, t'enviarem un mail amb uns PDFs amb informació detallada de cadascun dels PUC PACs.
  I després, bé per telèfon, bé per mail, podem acabar de tancar la comanda, si és que el material us agrada. Depenent d'on estigueu ubicats geogràficament, també uns podríem fer una "demostració" en persona, però a hores d'ara, i com que som molt xicotets, estem una miqueta limitats en quant a desplaçaments.
  Si teniu alguna consulta més, també us podeu adreçar directament al meu correu electrònic: pep@puc-pac.com
  Salut!
  p.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *