Monogràfic: Pedagogia de la Llum

Ja fa un temps que cada vegada més m’inquieten altre tipus de pedagogies anomenades alternatives, actives, vives… aquelles que tenen per base el respecte pel xiquet on l’adult és un simple guia o acompanyant en el procés d’aprenentatge. Us sonaran segur aquests noms: Montessori, Walrdolf, Reggio Emilia, Pikler… Estic enganxada a llegir articles d’aquesta mena i ara m’està donant per fer cursos. És per això que avui vull compartir en vosaltres l’últim que he fet perquè el vaig trobar moooolt interessant, sorprenent i màgic!
Coneixeu la PEDAGOGIA DE LA LLUM? No us la podeu perdre per res del món! Des de Veure Pensar Sentir han creat un monogràfic per apropar-nos a aquesta metodologia i veure de primera mà un munt de possiblitats per fer activitats tant a l’aula com a casa per conèixer totes les propietats que té la llum sense adonar-se’n i d’una manera molt motivadora. A més, treballen moltes altres destresses i coneixements, la majoria d’ells establers al currículum d’infantil.
Van ser 8 hores molt ben aprofitades ja que, després d’alguns jocs per trencar el gel per conèixer el grup i d’una xicoteta introducció teòrica, totes les activitats van ser molt pràctiques, engrescadores i totalment lliures. Jenny Silvente ens va descobrir un nou món màgic ple de llum i color. Ens va fer retrobar-nos en el nostre xiquet interior! A més, després de cada proposta vam disposar de temps per fer reflexions col·lectives de tot el que havíem experimentat.
Però, què ens trobàvem en cada proposta?
  • Una introducció o conte o posada en escena prèvia fent cridar la màgia creant així una bona predisposició per interactuar.
  • Un ambient preparat per zones amb diverses “provocacions” o materials on podies disposar d’ells lliurement el temps que considerares oportú.
  • La mestra simplement era una acompanyant en tot el procés respectant en tot moment als “convidats” i el seu joc.
  • I per finalitzar, importantíssim, ens donaven un avís previ per poder acabar allò que estàvem fent i deixar anar el joc amb certa tranquil·litat (açò ho vaig trobar molt adient per aplicar-ho a les meues classes).
Tenint en compte tot açò, el curs es va dividir en 3 parts o sessions on anàvem realitzant diverses activitats:
PRIMERA PART
Experimentació amb les transparències, la propagació de la llum,
la seua descomposició i les seues propietats (reflexió i refracció).
SEGONA PART
Creacions amb siluetes i transparències (al retropojector)
i construcció en la ciutat de les ombres.
Descoberta a la cova i realització de dibuixos lluminosos i paisatges digitals.
Expressió mitjançant la sensorialitat.
Descoberta de les ombres de colors i creació d’escenaris lumínics.
TERCERA PART
Jocs amb construccions fluo, personatges extravagants, rajolins i canalons, i fosforescència.
Per a mi aquesta part va ser… com descriure-la… retromàgica?? jajaja.
No sé com expressar-ho, però el que sí sé és que se’m va fer curtíssima!! 
Alguns aspectes que destacaria són els següents:
  • Descobrir la gran quantitat de materials que ja diposem a les aules i que no necessitem d’un gran pressupost per portar a terme algunes propostes. A més, molts d’ells es poden adquirir als xinos, a l’Ikea… i d’altres els pots crear tu mateix. Així que no cal massa per començar a aplicar-ho des de ja a les aules (el pròxim curs pense fer més d’una sessió i no crec que tinga massa problemes).
  • La capacitat d’abstracció que crea aquest ambient és sorprenent. Ideal per treballar amb els xiquets la seua concentració d’una manera lúdica, atractiva, creativa, lliure…
I això només un tastet. Aquest món acaba on acaba la teua imaginació. Anima’t i enfonsa’t en ell. Una vegada proves, ja no podràs viure sense aquestes llums màgiques!
Jo ja estic aplicant-ho a casa!
Només em queda agrair a l’Escola Infantil L’Om de Castelló, i més concretament a Ana Torner, la seua acollida i el portar-nos aquestes meravelles a la nostra zona i així poder gaudir d’elles sense moure’ns de casa. Ha sigut tot un luxe tindre a Jenny i poder gaudir d’aquesta experiència amb aquest grup tan especial!
Més info:
PD: Ja sabeu que, a més a més de tot el que vaig viure, també vaig desvirtualitzar una gran companya blocaire? Miren, del bloc “La clase de Miren”, no em cansaré de dir que va ser tot un “puntasso”. Una grata sorpresa que va posar la guinda final en aquesta jornada tan màgica. Em passaria hores parlant amb tu! Podeu passar al seu bloc i llegir la seua entrada sobre aquest monogràfic.


2 thoughts on “Monogràfic: Pedagogia de la Llum”

  • jejeje me encanta la entrada y tengo que reconocer que después de tanto tiempo conectadas virtualmente para mi también ha sido un placer ver que "conectamos" en persona, lo cual es muy importante. Un abrazo fuerte y un gran placer concocerte. Miren

  • Genial!! Es nota que t'ho vas passar bé i que ho has començat a aprofitar al màxim! Un plaer haver-te conegut i fins la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *